< Reclama ta aiciContactează-mă folosind formularul din pagina Contact

Rosii, cultivarea in gradina sau solar

Roşiile, sau tomatele, cum mai sunt denumite, reprezintă una din principalele culturi în grădina de legume, datorită fructului care e un aliment foarte valoros, ce conţine însemnate cantităţi de substanţe hrănitoare. Într-un kg de roşii se găsesc cca 30-40 gr zaharuri, 20-60 gr vitamina A, 20-60 gr vitamina C, 40-50 mg calciu, 20-30 mg fier.

Ce soiuri se cultivă?

 • Pentru producţii timpurii se pot folosi soiuri autohtone, ca Argeş 400, Argeş 408 sau Argeş 450, care sunt foarte precoce şi dau fructe la 95-105 zile de la răsărire, de asemenea se mai folosesc Export sau Delicates
 • Pentru culturile timpurii din solarii se pot folosi soiurile bulgăreşti Mariţa 15 şi Mariţa 25
 • Pentru culturile de vară se pot folosi soiurile: Aurora, cu fructe mari (100-200 gr) la 120-125 zile de la răsărire; de Tulcea, cu fructe mari, rotunde, cu 5 coaste specifice, produce la 130-135 zile de la răsărire; Campbell produce roşii de 150-160 gr de formă rotundă turtită, foarte cărnoase, la 130-140 zile de la răsărire.
 • Alte soiuri bune sunt şi cele din grupa Heinz, însă pe piaţă există mult mai multe soiuri, trebuie doar să alegeţi soiul potrivit pentru condiţiile specifice din grădina sau solarul dvs.

Trebuie menţionat că ameliorarea soiurilor de legume în general, şi a celor de tomate în special progresează rapid, asa ca apar mereu alte soiuri foarte valoroase pentru culturile de bună calitate.

Tomatele cer multă lumină, mai ales în răsadniţă şi solarii. Au nevoie de multă hrană, de aceea trebuie cultivate în soluri fertile, îngrăşate treptat cu îngrăşăminte naturale mai ales. Tomatele se cultivă mai mult prin răsad, deşi se pot cultiva cu rezultate bune şi prin semănare direct în câmp. Răsadul pentru culturile timpurii se produce în răsadniţe calde, în care se seamană în luna februarie între 4 şi 8 gr sămânţă la 1 mp. La 2-3 săptămâni de la răsărire, când apar primele frunze adevărate, răsadul se repică la distanţa de 10/10 cm când vrem să obţinem un răsad viguros şi avem spaţiu suficient. Mai bune rezultate se obţin prin repicarea la cuiburi sau ghivece nutritive. Pentru cultura de vară, semănatul în răsadniţă se face la începutul lunii martie. Când a trecut pericolul brumelor târzii de primăvară, începând cu mijlocul lunii aprilie şi până în luna mai, răsadurile de tomate se pot planta în grădina de legume.

Plantarea se face la 60-70 cm între rânduri pentru soiurile cu portul mai mic şi la 70-80 cm între rânduri, şi 30-40 cm pe rând pentru soiurile mai mari. La plantare este bine să se puna la cuib un pumn de mraniţă care se amestecă cu pământul din cuib.

După plantare răsadul se udă cu 1-1,5 litri apă la cuib sau se irigă între rânduri. Nu se stropesc direct plantele!

Cum se îngrijeşte cultura de tomate?

După plantare, răsadurile trebuie arăcite pentru asigurarea susţinerii. Aracii de lemn de 1-1,2 m lungime se înfig în pământ în dreptul fiecărei plante înspre nord ca sa nu umbrească răsadul. Sau se instalează spalieri mai groşi de lemn de 70-80 cm din 2 în 2 metri pe rând, pe care se întinde sârmă la 50-60 cm înălţime.

În afara praşilelor repetate pentru spargerea crustei şi combaterea buruienilor, se mai efectuează următoarele lucrări:

 • Legatul de arac sau de spalier; lucrarea se face pe măsură ce tufele se încarcă cu rod şi devin mai grele. Legarea se face cu sfori, fâşii de cârpe sau alt material textil, imediat sub frunze, înconjurând tulpina în aşa fel încât fructele să aibă loc sa crească.
 • copilit rosii
  Copilitul la rosii

  Copilitul, ruperea lăstarilor crescuţi sub frunzele principale, se face imediat ce aceştia apar, pentru o bună dezvoltare a fructelor. Se pot lăsa 1-2 lăstari la tufă, din cei care apar în preajma primului ciorchine de fructe, pentru creşterea producţiei.

 • Udarea se face la 3-4 zile, din abundenţă, în funcţie de gradul de uscare al pământului. E recomandat sa nu se ude prea des pentru a încuraja plantele sa dezvolte rădăcini mai adânci şi astfel planta să fie mai robustă şi să extragă mai bine substanţele nutritive. Primăvara şi la începutul verii, roşiile se udă dimineaţa, pentru ca pământul să se încălzească în timpul zilei, iar plantele să nu sufere de răceala din timpul nopţii. Vara, udarea se face seara şi noaptea, când solul s-a mai răcorit. La udare trebuie urmărit ca apa să ajungă la rădăcini şi nu direct pe plantă, iar apa folosită să nu fie rece, ci trebuie lăsată la soare pentru a se încălzi un pic.
 • Îngrăşarea pământului se face o dată la 10-15 zile de la plantarea răsadurilor, apoi la 2 săptămâni. În acest scop e indicat să se folosească îngrăşăminte naturale, precum gunoiul animal (1 găleată gunoi se subţiază cu 5 găleti apă), 10-15 litri la 1 mp, compostul sau mraniţa, care se împrăştie printre plante şi se îngroapă prin prăşit în sol.
 • Cârnitul este o lucrare foarte indicată, atât pentru culturile timpurii cât şi pentru cele târzii. Constă în retezarea vârfului plantei la 2-3 frunze deasupra ultimului ciorchine de fructe, când planta a atins înălţimea ideală. La tomatele timpurii se lasă 4-5 ciorchini de fructe, iar la cele târzii 6-8 ciorchini. Prin această lucrare se grăbeşte coacerea fructelor în cazul roşiilor timpurii, se asigură fructe mari şi cărnoase la cultura de vară, iar la cea târzie se accelerează coacerea înainte de căderea brumei.

Recoltarea tomatelor se face pe măsura coacerii lor, în mai multe rânduri.