< Reclama ta aiciContactează-mă folosind formularul din pagina Contact

Mineralele din legume

Substantele minerale sunt reprezentate prin macroelemente (calciu, fosfor, magneziu, sodiu) si microelemente (fier, zinc, cupru, mangan, iod, fluor). Acestea sunt necesare in organism pentru sanatatea oaselor, pentru producerea hemoglobinei, a contractiilor musculare, a transmiterii influxurilor nervoase etc.

In legume intalnim oligoelemente minerale, care se gasesc fie sub forma de saruri organice solubile, fie sub forma de saruri anorganice. Dintre oligoelemente in cantitati mai mari se afla potasiul, calciul si magneziul. Sodiul se gaseste in fructe si legume in general in cantitati mai mici. Sarurile minerale contribuie la actiunea alcalinizanta a sucurilor.

Bor se gaseste in rosii.
Bromul se gaseste in usturoi.
Calciul poate fi gasit in broccoli, castravete, fasole, gulie, mazare, rosii, varza, salata, sfecla rosie, telina, usturoi.
Cromul se gaseste in broccoli.
Cuprul poate fi gasit in arpagic, broccoli, ceapa, conopida, gulie, fasole, salata, sfecla rosie, telina, varza.
Fierul se gaseste in castravete, mazare, salata, spanac, telina.
Fosforul se gaseste in arpagic, broccoli, castravete, ceapa, gulie, rosii, salata, sfecla rosie, spanac, telina.
Iodul se gaseste in arpagic, broccoli, ceapa, rosii, salata, sfecla rosie, telina, usturoi.
Magneziul poate fi gasit in special in legume verzi, broccoli, castravete, arpagic, dovlecel, fasole, gulie, mazare, rosii, salata, sfecla rosie, spanac, telina, usturoi.
Manganul poate fi gasit in arpagic, ceapa, fasole, gulie, , sfecla rosie, , spanac, , telina, varza.
Molibden poate fi gasit in leguminoase.
Sodiul se gaseste in castravete, gulie, mazare, salata, sfecla rosie, spanac, telina.
Potasiul poate fi gasit in arpagic, castravete, fasole, gulie, mazare, rosii, salata, sfecla rosie, spanac, telina.
Sulful se gaseste in arpagic, ceapa, mazare, rosii.
Zincul poate fi gasit in leguminoase, broccoli, rosii, salata, sfecla rosie, usturoi.

Adăugați un comentariu