< Reclama ta aiciContactează-mă folosind formularul din pagina Contact

Pastrarea legumelor

Pastrarea legumelor in stare proaspata

Cel mai bine se pastreaza in stare proaspata urmatoarele legume: ceapa, usturoi, praz, ridiche neagra, sfecla rosie, cartofi, morcovi, telina radacina, pastarnac, patrunjel radacina, conopida, varza alba si varza rosie.

Pentru depozitare pe timpul iernii se aleg numai legume sanatoase, fara urme de vatamare sau pete. Este important ca legumele ce se depoziteaza sa nu provina din loturi tratate chimic – ingrasaminte chimice, insecticide, fungicide, etc.

Legumele se curata de pamant si se lasa afara peste noapte pentru preracire (a se evita umezeala excesiva, ceata, ploaie, etc.). Radacinoasele se curata de pamant si frunze si se rasuceste un pic cotorul ramas dupa ruperea frunzelor.

Cele mai bune locuri de pastrare pe timpul iernii sunt beciurile, pivnitele, santurile sau silozurile. In lipsa acestora se pot amenaja mici depozite in magazia din curte, in balcon sau in boxe (la bloc).

In beciuri sau pivnite radacinoasele se aseaza in lazi cu nisip iar ceapa, usturoiul si cartofii in lazi de lemn. La tara ceapa si usturoiul se mai impletesc in funii si se atarna in pod sau beci.

Este important ca temperatura sa nu coboare sub 2-3 grade C (legumele ingheata si se strica) sau sa nu fie mai ridicata de 2-3 grade C (legumele incoltesc, inverzesc). Legumele incoltesc si in prezenta luminii zilei, de aceea se recomanda sa se aleaga un loc intunecos sau sa se obtureze geamurile cu folii opace negre/inchise la culoare.

Santurile pentru pastrarea legumelor pot adanci de 50-100 cm si late de 100-150 cm, lungimea se alege in functie de cantitatea de legume care urmeaza a fi puse la pastrare. Pe fundul santului se asterne un strat de nisip, deasupra legumelor se pun paie si se acopera cu pamant.

Silozurile se folosesc pentru cantitati industriale de legume, in special de cartofi, varza sau radacinoase.

Radacinoasele se aseaza in straturi in lazi cu nisip sau in santuri cu varful in jos fara sa se atinga intre ele.

Pentru toate legumele veti afla detalii despre pastrare in paginile legumelor respective.