< Reclama ta aiciContactează-mă folosind formularul din pagina Contact

Vitaminele din legume

Cele mai frecvente vitamine ce se gasesc in majoritatea legumelor sunt A, B, C, D, E, K, PP.

Vitamina A stimuleaza functiile pielii si ale ochilor. Se gaseste in cantitati mai mari in morcov, praz, tomate, salata, spanac, ardei gras, marar, patrunjel verde. De retinut ca vitamina A nu se distruge prin fierbere, de aceea mancarurile gatite cu aceste legume reprezinta o importanta sursa de vitamina A.

Grupul de vitamine B stimuleaza cresterea, cu rol insemnat in formarea globulelor rosii. In cantitati mai mari se gasesc in sfecla rosie, ridichi de luna, cartofi, mazare, spanac, fasole.

Vitamina C influenteaza pozitiv rezistenta organismului la boli. Se gaseste mai mult in ardei, tomate, conopida, gulii, varza alba, varza rosie, spanac, salata, marar, patrunjel verde.

Vitamina D contribuie la prevenirea si chiar vindecarea rahitismului. Se gaseste in conopida, varza, gulii.

Vitamina E ajuta la combaterea sterilitatii si se gaseste in special in telina si salata.

Vitamina K are o actiune coagulanta asupra sangelui. Se poate gasi in patrunjel si morcov.

Vitamina PP este prezenta in conopida, varza alba si rosie, praz, ardei gras, mazare.

 

Adăugați un comentariu