< Reclama ta aiciContactează-mă folosind formularul din pagina Contact

Pregatirea terenului pentru gradina

Pregatirea terenului

  • Curatirea si indepartarea resturilor menajere si a gunoaielor;
  • Curatat terenul de vreji, buruieni si alte resturi vegetale, care se distrug prin ardere sau se toaca pentru compostare;
  • Nivelarea terenului pentru eliminarea gropilor si denivelarilor mai pronuntate;

Solul trebuie pregatit astfel inainte de aratura de toamna: se ingrasa cu gunoi de grajd, 20-40 tone / ha (2-4 kg / mp) si se ara.
Foarte mare importanta are fertilizarea terenului din toamna (fertilizare de baza), prin care se asigura nevoia de hrana pentru urmatoarele 2-3 culturi.
Ingrasarea terenului se face odata cu aratura de toamna, imprastiind ingrasamantul cat mai uniform.

Terenul se ara din toamna sau se sapa cu cazmaua la 25-30 cm adancime. Primavara, dupa ce s-a uscat, terenul se trateaza contra insectelor si se lucreaza cu grapa sau grebla pentru a nu forma crusta si a incorpora insecticidul in sol.

Intr-o parte a gradinii se rezerva un loc pentru culturile care raman pe loc mai multi ani.

Amenajarea terenului consta in executarea canalelor (santurilor) de irigare.

La impartirea terenului pe parcele se va tine cont de modul de udare al legumelor de pe parcelele respective, precum si de cerintele legumelor (lumina, adapost, etc.). Se marcheaza randurile pentru gradinile mai mici.

Pentru culturile timpurii se pot face straturi inaltate sau coborate de 10-20 cm si 1-1,3 m latime despartite de poteci late de 30 cm.
Este recomandat sa nu se cultive aceeasi planta 2 ani la rand pe acelasi loc, deoarece productia din anul urmator va fi mai mica si mai slaba calitativ, mai ales datorita inmultirii de boli si daunatori, specifici culturii respective.

De retinut ca o leguma se cultiva din nou pe acceasi parcela doar dupa 2-4 ani.

Etichete:,